Strict Standards: Declaration of GoogleMapsJsExporter::addMarker() should be compatible with GoogleMapsExporter::addMarker($pLat, $pLon, $pIcon, $pTitle, $pCaption, $pMaxContent, $pIsLine) in /home/uno457/public_html/wiki/mediawiki-1.7.1/extensions/GoogleMaps/export/GoogleMapsJsExporter.php on line 283

Strict Standards: Declaration of GoogleMapsKmlExporter::addMarker() should be compatible with GoogleMapsExporter::addMarker($pLat, $pLon, $pIcon, $pTitle, $pCaption, $pMaxContent, $pIsLine) in /home/uno457/public_html/wiki/mediawiki-1.7.1/extensions/GoogleMaps/export/GoogleMapsKmlExporter.php on line 115

Strict Standards: Declaration of GoogleMapsImgExporter::addMarker() should be compatible with GoogleMapsExporter::addMarker($pLat, $pLon, $pIcon, $pTitle, $pCaption, $pMaxContent, $pIsLine) in /home/uno457/public_html/wiki/mediawiki-1.7.1/extensions/GoogleMaps/export/GoogleMapsImgExporter.php on line 34
Veneily Uutiset – VeneWiki

Veneily Uutiset

VeneWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Veneilyuutisia.

Sisällysluettelo

E10-bensiinin sovelutuvuus

Suomessa vuonna 2010 markkinoilla oleva bensiini sisältää enintään 5 tilavuusprosenttia bioetanolia. Yleisesti saatavana on kahta moottoribensiiniä: laajimmin käytetty 95-oktaaninen 95 E5 ja lisäksi 98-oktaaninen 98 E5.

EU:n polttoainedirektiivi ja uusiutuvan energian käytön edistämisdirektiivi tarkoittavat käytännössä, että markkinoille tuodaan jatkossa bensiinilaatuja, joiden etanolipitoisuus on nykyistä suurempi. Kasvava bio-osuus vähentää liikenteen hiilidioksidipäästöjä.

Suomessa bensiinin biopolttoainemäärää lisätään vuoden 2011 alussa, jotta liikennepolttoaineiden biopolttoainevelvoitteet voidaan jatkossa täyttää.

Vuoden 2011 alussa yleisimmäksi bensiiniksi on tulossa E10-bensiini. Sen bioetanolimäärä voi vaihdella ja olla enintään 10 tilavuusprosenttia. E10-bensiini voi vaihtoehtoisesti sisältää myös eettereitä tai muita polttoainedirektiivin sallimia alkoholeja. Tarkista soveltuvus veneeseen:

http://www.e10bensiini.fi/e10-bensiinin_soveltuvuus/e10-bensiinin_soveltuvuus_veneisiin

HUOM: Veneiden rekisteröinti

  1. Ennestään rekisteröidyt veneiden tiedot tulee päivittää maistraattiin lokakuun 2010 alkuun mennessä. Tietojen päivittäminen on ILMAISTA mikäli sen tekee ennen lokakuun 2008 alkua.
  2. Ennen rekisteröimättömät veneet on rekisteröitävä vuoden 2008 lokakuun alkuun mennessä.

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedoite asiasta (kts sivu 3 oikea alareuna)Dieselvero

Tullin sivulta

ref: [1]


Huviveneissä ei enää tänä vuonna saa käyttää dieselöljyä lievemmin verotettua kevyttä polttoöljyä eli ns. löpöä. Dieselöljyyn siirtyminen toteutetaan joustavasti siten, ettei huoltoaseman pitäjien eikä veneilijöiden tarvitse vaihtaa säiliöissään 1.1.2008 olleita polttoaineita eikä säiliöitä tarvitse pestä polttoöljyn väri- ja merkkiaineiden poistamiseksi. Veneen tankissa olleen polttoaineen voi siis käyttää loppuun ilman vuoden alussa voimaan tulleessa laissa yksityisestä huvialuksesta suoritettavasta polttoainemaksusta tarkoitettua maksuseuraamusta.

Veneilijän on syytä säilyttää 1.1.2008 jälkeen hankkimiensa polttoaine-erien osto- yms. tositteet mahdollista viranomaisvalvontaa tai -selvityksiä varten.

Polttoaineiden käyttöä valvovat tulli-, poliisi- ja rajavartioviranomaiset. He saavat tehdä käytettävän polttoaineen lajin selvittämiseksi tarpeellisia polttoaineen ja aluksen tarkastuksia. Ne tehdään yleensä ottamalla näyte polttoainesäiliöstä. Jos huviveneilijän todetaan käyttävän dieselöljyä kevyemmin verotettua polttoainetta, hänelle voidaan määrätä veroseuraamuksena valmistajan ilmoittaman konetehon mukaan porrastettu polttoainemaksu, joka on vähintään 750 euroa ja enintään 4 000 euroa. Se kannetaan jokaisesta havaitusta käyttökerrasta. Polttoainemaksua voidaan korottaa enintään 50 prosentilla ja erityisen törkeissä tapauksissa 100 prosentilla, jos väärää polttoainetta todetaan käytetyn toistuvasti.

Kevyen polttoöljyn ja moottoripolttoöljyn käyttökielto huviveneissä perustuu siihen, että Suomen saama energiaverodirektiivin mukainen poikkeuslupa käyttää yksityisissä huviveneissä lievemmin verotettua polttoainetta on umpeutunut. Poikkeusluvan päättyminen koskee noin 25 000 huvivenettä. Näille koituu vuosittain keskimäärin 160 euron lisäkustannukset. Bensiinikäyttöisten huviveneiden polttoaineen verotusta poikkeuksen päättyminen ei muuta.


Turunsanomat

Turunsanomat 7.3.2008 kirjoittaa eli ensi kesänä reittisuunnittelu on entistä tärkeämpää:

" Dieselkäyttöisten huviveneiden tankeissa pitäisi alkaa näkyä tulevalla veneilykaudella punertavan sijaan mustaa. Laki vaatii menovedeksi halvan polttoöljyn sijaan kalliimmin verotettua dieseliä. Veroero polttoaineiden välillä on 26 senttiä litralta.

Huviveneisiin ei saa enää tänä vuonna tankata polttoöljyä, joka on merkitty punaisella väriaineella. Veneiden tankeissa ja polttoainemyyjien säiliöissä olevan vanhan polttoöljyn saa kuitenkin kuluttaa loppuun.

Se tarkoittaa, että punainen väriaine hiipuu tankeissa vielä jonkin aikaa. Myös uudessa dieselinä ostetussa aineessa saa olla väriainejäämiä.

Kokonaan polttoöljyn myyntiä ei ole kielletty, sillä ammattiveneliikenteessä ja työkoneissa halvempaa tavaraa saa käyttää. Jääkin veneilijän vastuulle tankata oikeaa polttoainetta.

Useilla veneasemilla joudutaan luopumaan polttoöljyn myynnistä, joten veneilijä ei joudu pumpulla punnitsemaan rehellisyyttään."

Ref: http://www.turunsanomat.fi/kotimaa/?ts=1,3:1002:0:0,4:2:0:1:2008-03-07,104:2:524518,1:0:0:0:0:0:

Henkilökohtaiset työkalut